Sprekers

Rick Van der Kleij, de moderator. Rick Van der Kleij

Rick Van der Kleij heeft International Business gestudeerd in Groningen en is tegenwoordig debatleider, presentator en dagvoorzitter. In 2013 won hij de prijs voor de meest talentvolle dagvoorzitter van het jaar. Hij houdt van een open debatcultuur waarin onderbouwde standpunten zegevieren. Niet alleen vanaf de tribunes maar ook in de arena van het publieke debat.

Als debatleider zet hij mensen graag aan het denken. Over ingewikkelde onderwerpen die veel mensen raken, zoals politiek. Wat hem betreft is niets taboe tijdens een debat, zolang debaters hun bijdragen relevant maken voor het debat. Bij een debat vind hij het mooi om een expliciet contrast een tussen ‘voor’ en ‘tegen’ te zien, dit levert nieuwe inzichten op. Voor- en tegenstanders worden geprikkeld om hun ideeën zo helder mogelijk te verwoorden en om te leren van elkaars standpunten.

Nederland, Den Haag, 24 september 2013 Thijs Niemantsverdriet, journalist Foto: Merlijn Doomernik

 

Thijs Niemantsverdriet, spreker.

Thijs Niemantsverdriet heeft geschiedenis gestudeerd in Amsterdam en Oxford, liep stage bij het zeer gerenomeerde Newsweek en volgde de PvdA door de jaren heen op de voet. Het resultaat heeft hij in zijn boek ‘De vechtpartij. De PvdA van Kok tot Samson’ beschreven: een werk over de successen maar zeker ook de tegenslagen binnen de partij, de politieke spelletjes en het overbrengen van de partij idealen naar de kiezer.

Tegenwoordig is Thijs parlementair verslaggever bij NRC Handelsblad. Door zijn scherpe analysevermogen is Thijs een graag geziene gast bij de televisieprogramma’s De Wereld Draait Door en Knevel & Van den Brink. Bovendien verschijnt hij nogal eens bij ‘politieke junkies’ om zijn licht te werpen op de huidige politieke situatie. Met al zijn politieke ervaring zal hij tijdens het symposium uitwijden of belofte daadwerkelijk schuld maakt!

 

Mariken van der velden, spreker.Mariken Van der Velden

Mariken van der Velden is promovendus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bij de faculteit der sociale wetenschappen, afdeling bestuurswetenschappen en politicologie schrijft ze momenteel een proefschrift over het gedrag van politieke partijen. Ze onderzoekt waarom politieke partijen van standpunt veranderen en waarom politieke partijen wat betreft hun standpunten naar andere politieke partijen schuiven. Ze wordt door Prof. Dr. Barbara Vis, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, omschreven als een zeer getalenteerde promovenda. Van der Velden zal op het symposium van grote waarde zijn om de relatie tussen burger en politiek te beschrijven.

 

Mart van de VenMart Van de Ven, namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Mart van de Ven (1954) is sinds 9 juni 2015 Eerste Kamerlid van de VVD. De heer Van de Ven is deskundig op fiscaal gebied. Hij was onder meer belastinginspecteur en partner bij Moret, Ernst & Young Belastingadviseurs.
Vanaf 1975 is Mart van de Ven lid van de VVD en vervulde daarbinnen verschillende functies.
Op 16 mei 2009 is Van de Ven gekozen als Landelijk penningmeester van zijn partij.
Van de Ven heeft meerdere publicaties op zijn naam staan. Een voorbeeld is een artikel in Het Financieele Dagblad waarbij hij uitweidt over het gebrek aan transparantie van de Staat in verhouding tot de belastingbetaler.
!

 

martijn van helvertMartijn van Helvert, namens het Christen Democartisch Appèl.

Al op jonge leeftijd werd van Helvert actief voor het CDA, zo werd hij op twintigjarige leeftijd lid van de gemeente
raad van Susteren en werd later persoonlijk medewerker van de Limburgse gedupteerde Noel Lebens. Hij studeerde sociale geografie en geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 2003 tot 2007 was van Helvert docent geschiedenis en antieke cultuur in het voortegezet onderwijs. In 2011 werd van Helvert gekozen tot lid van Provenciale Staten Limburg waar hij tevens voor het CDA fractievoorzitter was. Sinds 2014 is van Helvert lid van de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer is van Helvert woordvoerder Infastructuur en Milieu. Van Helvert is met zijn Limburgse enthousiasme en ervaring in het onderwijs een waardevolle toevoeging voor het symposium.

 

Tiny_Kox[1]

 

Tiny Kox, namens de Socialistische Partij.

Tiny Kox is sinds 1981 lid van de Socialistische Partij en is daarmee een ervaren kracht, hij vertegenwoordigt de SP in de Eerste Kamer en zit in het partijbestuur. Zijn carrière begon in Tilburg, waar hij na een onafgeronde studie rechten, ging werken in de rechtswinkel Tilburg en hij ook zitting nam in de gemeenteraad. In 1981 werd hij hoofdredacteur van het partijblad van de SP. In 1994 werd Tiny Kox algemeen secretaris en werd tevens dat jaar lijsttrekker bij de Europese verkiezingen en campagneleider bij de Tweede Kamerverkiezingen. Sinds 2003 is Tiny Kox fractievoorzitter namens de SP in de Eerste Kamer en tegenwoordig maakt hij deel uit van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg. Met al zijn ervaring is Tiny Kox een ervaren socialist en een waardevolle toevoeging aan het symposium.

 

Mohammed_Mohandis

 

Mohammed Mohandis, namens de Partij van de Arbeid.

Op zijn zeventiende werd Mohammed Mohandis lid van de Partij van de Arbeid en van de Jonge Socialisten, waarvan hij de Goudse tak oprichtte. Binnen de PvdA staat Mohandis te boek als talent. Op zijn twintigste werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van Gouda. Ontertussen volgde hij ook nog een opleiding communicatiemanagement aan de hogeschool van Utrecht. Nadat hij zijn opleiding afrondde in 2009, stelde hij zich in 2010 verkiesbaar voor de Tweede kamer. De PvdA had echter te weinig zetels om hem kamerlid te maken, wel werd hij herkozen in de gemeenteraad van Gouda. In 2012 lukte het hem wel gekozen te worden en werd hij kamerlid namens de PvdA. Om zich volledig te kunnen focussen op de Tweede kamer besloot hij zich zetel in de gemeenteraad van Gouda op te geven. Mohandis zit in de commisies ‘onderwijs, cultuur en wetenschap’, ‘rijksuitgaven’ en ‘wonen en rijksdienst’. Met deze portefeille zal hij een mooie toevoeging zijn aan het symposium.